Perhatian kepada semua pelanggan saya yang comel dan cantik..........

Monday, 28 October 2013

RESEPI : KETAM MASAK SAMBAL BELACAN

*Resepi yang amat mudah dan ringkas


BAHAN-BAHAN:

  1. 4 ekor Ketam (cuci bersih, belah 2 dan lumur kunyit)
  2. !/2 bawang besar (potong kecil)
  3. 1 ulas bawang merah *
  4. 1 ulas bawang putih *
  5. Belacan (besar ibu jari) *
  6. 1 serai (dititik)
  7. 3 tangkai cili merah *
  8. 1 asam keping

CARA-CARA:
  1. Tumbuk bawang merah, bawang putih, belacan dan cili merah.
  2. Panaskan minyak, masukkan bahan yang telah ditumbuk tadi. Gaul sehingga bau naik.
  3. Masukkan serai, bawang besar, asam keping dan ketam. Gaul sebati.
  4. Masukkan sedikit garam dan aji (perasa makanan). Gaul rata.
  5. Kalau nak berkuah, tambahkan sedikit air (ketam akan mengeluarkan airnya sendiri).
  6. Tutup kuali dengan penutup, biarkan selama 10 minit.
  7. Siap untuk dihidangkan....
*Selamat mencuba :)


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...