BAHAN-BAHAN:
- 4 ekor Ketam (cuci bersih, belah 2 dan lumur kunyit)
- !/2 bawang besar (potong kecil)
- 1 ulas bawang merah *
- 1 ulas bawang putih *
- Belacan (besar ibu jari) *
- 1 serai (dititik)
- 3 tangkai cili merah *
- 1 asam keping
CARA-CARA:
- Tumbuk bawang merah, bawang putih, belacan dan cili merah.
- Panaskan minyak, masukkan bahan yang telah ditumbuk tadi. Gaul sehingga bau naik.
- Masukkan serai, bawang besar, asam keping dan ketam. Gaul sebati.
- Masukkan sedikit garam dan aji (perasa makanan). Gaul rata.
- Kalau nak berkuah, tambahkan sedikit air (ketam akan mengeluarkan airnya sendiri).
- Tutup kuali dengan penutup, biarkan selama 10 minit.
- Siap untuk dihidangkan....
*Selamat mencuba :)
No comments:
Post a Comment